page_tapet_tapetseringstips

På denna sida bjuder vi på lite tapetseringstips som kan vara till hjälp när man tapetserar. Vid tapetsering behövs det en hel del verktyg, en liten enkel checklista på tillbehör är:

*tapetserarbord             *tapetkniv med vasst blad (byt ofta)
*tvättsvamp                   *tapetlod
*hink med vatten           *tapetborste
*roller/pensel                 *tumstock
*tapetsax                       *tapetlinjal

Se till att vattnet hela tiden byts ut så det är rent.

Det första man gör är att räkna ut mängden tapet som kommer att gå åt, enkla sätt är att räkna tidigare våder om det redan hänger tapeter på väggen man ska tapetsera, alternativt så räknar man väggens längd och höjd. Vanligtvis får man ut 3-4 våder/tapetrulle, ganska vanligt är att tapeten har en mönsterpassning på 26,5cm eller 53cm, vid en sådan mönsterpassning gäller inte alltid beräkningen som finns här på sidan, vid osäkerhet rådfråga våran kunniga personal.

För att uppnå bästa resultat när man tapetserar är ett ordentligt och noggrant underarbete jätteviktigt, väggarna man ska tapetsera bör ha ett fast underlag, vara jämn/slät och ej sugande, så grundmåla eller förlimma vid behov. Vissa tapeter kräver en helt enfärgad grundmålning i liknande kulör som tapeten för att inte underlaget ska ”lysa igenom” och ge en form av missfärgning.

Innan man börjar tapetsera är det bra att granska tapeten så det inte finns några tryckfel.
Se till att ha rätt typ av tapetlim. Loda alltid första våden på ny vägg.

Det är kul att tapetsera,
Lycka till!

 

 

Kan man tapetsera på en tidigare tapetserad vägg?
Man kan i dom allra flesta fall tapetsera på en tidigare tapetserad vägg, finns dock några saker man bör tänka på. Syna alltid den ytan som skall tapetseras, det får inte finnas luftblåsor eller tapetskarvar som släpper. Sätt heller aldrig en ny tapet så att tapetskarven hamnar där den underliggande tapetens skarv är. Väldigt många tapeter är spaltbara (delningsbara tapeter uppbyggda i flera lager) och bör då spaltas ner innan ny tapetsering. Se även upp med vinyltapeter som har en ”plastad” yta på toppen, den måste också spaltas ner innan man sätter upp den nya tapeten.

Hur gör jag vid ett vägguttag?
När man träffar på ett vägguttag så går det oftast att ta bort plastkåpan som täcker större delen av uttaget, tar man bort den kåpan och skär ut tapeten för uttaget och sätter därefter tillbaka kåpan så får man en fin yta kring uttaget. Se upp här bara för att undvika att få en strömstöt.

Hur tapetserar man hörn?
Det är inga problem att tapetsera ett hörn, har man en omönstrad tapet är det enkelt att tapetsera från den väggen man börjat på,tapetsera  in nån centimeter på den nya väggen där kan man göra ett avslut. Sedan börjar man tapetsera den nya väggen från hörnet med ett litet överlapp på tapeten, loda alltid ny vägg! Är det en mönstrad tapet gör man på nästan samma sätt, gå över hörnet nån eller ett par centimeter, passa in tapeten på den nya väggen och fortsätt tapetsera. Har man en så kallad easy up tapet som är lite tjockare och styvare så är ett litet tips att blöta upp den lite innan man ger sig på hörnet, den blir lite medgörligare när den är fuktig.

Vart börjar jag tapetsera?
Har man en tapet som sätts i trådkant (överlapp) så börjar man tapetsera från ljusinsläpp vid ett fönster och arbetar sig därifrån inåt rummet. Tapeter som sätts kant i kant börjar man lämpligtvis tapetsera i ett hörn, inte mitt på en vägg.

Varför blir det blåsor när jag satt upp tapeten?
Det blir nästan alltid lite blåsbildning när man tapetserar, så man bör avvakta något eller ett par dygn med att få panik och börja slita ner den nya fina tapeten. Blåsbildningen i dessa fall beror på att limmet innehåller en del vatten som måste få dunsta bort, när vattnet dunstat så sträcker tapeten på sig och ger en jämn och slät yta. Om tapeten inte sträcker på sig efter ett par dygn kan det bero på att man varit alldeles för frikostig när man applicerat limmet, man har alltså använt för mycket lim och det bildas limblåsor bakom tapeten.
En annan orsak vid blåsbildning kan vara att underlaget man tapetserar inte klarar av att bli uppblött av limmet som man applicerar som i sin tur släpper från ytterligare tidigare underlag. Ett tips, är man osäker på underlaget, grundmåla med en primer.